Nieuws

Vanaf vandaag kan er ingeschreven worden voor de 9e editie van OpdePedalen en de 3e editie van OpdeVoeten.

Persoonlijke pagina van:

Wessel Ganzevoort

wessel.ganzevoort's picture
Woonplaats: Weesp
Motto:
"Everything can be taken from a man but one thing: the last of human freedoms - to choose one's attitude in any given set of circumstances, to choose one's own way. Victor Frankl"

BLOG

15-05-2018 18:35
Waarom doe ik mee?

Elk jaar proberen wij met onze Vereniging Fietsende Gynaecologen Nederland een of meer afgevaardigden met deze belangrijke sponsortocht mee te laten gaan. Als gynaecologen zien wij een klein deel en traject van het immense verdriet dat ouders  ondergaan als een baby voor de geboorte komt te overlijden. Ik werk in het AMC op de afdeling Verloskunde en zo divers als de individuele verhalen zijn, elke keer blijft het indrukwekkend te zien hoe groot het verdriet is en hoe mensen met alles wat ze in zich hebben ermee proberen om te gaan. Ook voor de mensen die voor hen zorgen (de verpleegkundigen, verloskundigen, artsen, afdelinsgassistenten en alle anderen) voelt dit telkens weer een beetje als verliezen, hoe professioneel betrokken we er ook mee omgaan. We proberen in die tijd er voor mensen er te zijn, zowel om een zo goed mogelijke medische ervaring te hebben als ook een zo goed mogelijke herinnering te creeren. De stichting Make a Memory is daar een heel belangrijke aanvulling in!

Maar voorkomen is nog beter! Sommige doodgeboortes zijn niet te voorkomen, maar ik hoop met mijn onderzoek eraan bij te dragen dat sommige oorzaken van doodgeboorte minder vaak voorkomen. We weten dat foetale groeirestrictie (groeibeperking door een onvoldoende functionerende moederkoek) een belangrijke oorzaak is van plotselinge sterfte. Mijn onderzoek concentreert zich op het zo goed mogelijk timen van de bevalling bij groeirestrictie in de vroege zwangerschap en het tijdig opsporen van groeirestrictie in de late zwangerschap. Er gaat extreem veel persoonlijke tijd in zitten. Zonder pathetisch te willen overkomen, de gedachte aan de sterftes en het bijkomende persoonlijke verdriet die met dit werk voorkomen kunnen worden is wat me drijft! 

Samen met mijn vriendin en collega, Sanne Gordijn, gynaecoloog in het UMCG, met wie het meeste van dit onderzoek samen wordt verricht, draag ik graag bij aan OpdePedalen. Onze hobby is fietsen, veel en vaak. Zo worden werk, passie en hobby mooi bijeen gebracht.

De deelnemers aan deze sponsortocht doen precies wat Victor Frankl (die ik in mijn motto citeer): ze nemen het heft in handen om hun verdriet te gedenken. Ik zie ernaar vooruit om hen te ontmoeten en samen die verschrikkelijke berg op te gaan. Een mooie metafoor.